zondag 1 oktober 2023

Vuurtoren de Cocksdorp

Het bleek alweer in 2016 te zijn geweest dat ik de vuurtoren in de Cocksdorp met een bezoek vereerd had. Tijd voor een nieuw bezoek!

Vanuit het westen, dus vanaf het toegangspad, is dit te zien:

De 4 x M zijn rondstralende sprieten en dat zullen wel marifoonantennes zijn. De MD is een Kathrein VHF dipool met wat richtwerking en die zal ook wel voor marifoongebruik zijn. Die was in 2016 al vastgelegd:

C1 is een oude, stevig verroeste cornerreflector die in 2016 al in dezelfde staat was, deze foto is van 2023:

Detail, dit is een oeroud modelletje Kathrein, zie deze link van PI2NOS want die gebruiken hem voor de op het UK gerichte repeater ook.  Deze CF zal wel voor een ?vervallen? meetpaal zijn geweest.

Dan is er nog de 2e cornerreflector. Die miste in 2016 al een half reflectortandje en dat was in 2023 nog niet aangepast. 

 

Hij zou gericht kunnen zijn op een meetpaal die kennelijk voor de kust van De Koog staat, en misschien dat die meetpaal tegenwoordig via een ander paadje communiceert. In ieder geval krijgt die meetpaal bij een volgend bezoek aan Texel wat extra aandacht. 

Dan is er nog de groundplane. De bemensing der vuurtoren vertelde al dat er een antenne was voor een boei van het KNMI die ergens in zee lag, en dat is ook op de FB pagina van de vuurtoren genoemd.

Over die boeien is nog wel wat te vinden, deze worden o.a. gemaakt door het (Nederlandse) Datawell. En inderdaad, die boeien hebben een HF link die in te stellen is tussen 25 en 35 MHz.

Aan de oostkant is nog een verticale HF antenne te zien. Logisch omdat er in de post bovenin ook een HF ontvanger (Kenwoord R600 of R1000) ingebouwd is.

 


Op het scannerforum is er weleens een draadje geweest waarin ter zake ingevoerden wisten te melden wat er in het verleden nog op deze toren geïnstalleerd was. Voor zover ik me herinner was dat Alex 90, ILM en Callmax.

 




 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten