radio continu

In verschillende berichten heb ik al frequenties gezet die opgenomen zijn door een PC die - als er wat ontvangen wordt - het audio van de scanner opneemt. Omdat de resultaten over het algemeen verbluffend zijn, ik verbaas me meestal over de verschillen in ontvangst over verschillende gedeeltes van de dag, ben ik een grote fan van deze manier van scannerluisteren. Daarom wat uitleg over de mogelijkheden hiervoor.

0. Hardwarematig


In Radio Amateur Magazine van een jaar of 20 geleden werd een hardware-recorderstarter beschreven. Het idee was makkelijk: audio van de scanner in voltage omhoogtransformeren, gelijkrichten en hiermee een relais dichttrekken. Dit relais schakelt dan de voedingsspanning van een cassetterecorder.

1. ScanRec


Midden jaren '90 van de vorige eeuw werd een geluidskaart in de PC gemeengoed en op een gegeven moment werd Scanner Recorder bekend. De werking ervan is simpel:
- audiokabel van scanner naar geluidskaart
- PC aan
- ScanRec starten
- scanner aan
- In ScanRec nieuwe file aanmaken, instellingen kiezen, file naam geven en het opnemen starten.

ScanRec start met opnemen als er audio van de scanner naar de geluidskaart wordt gestuurd en maakt hiervan één .wav file; daarnaast wordt een logfile gemaakt met daarin van alle ontvangen stukjes audio de start- en eindtijd en de duur. ScanRec heeft de mogelijkheid om in stereo op te nemen. Op het scherm geeft ScanRec ook het volume van de ontvangst van ongeveer de afgelopen minuut weer:

De voor- en nadelen:
+ gratis;
+ met alle scanners, mobilofoons en andere apparatuur met een audiouitgang te gebruiken;
+ kan in stereo opnemen en dat is bijvoorbeeld handig bij het opnemen van full duplex verbindingen zonder relais;
- is in principe alleen geschikt voor het opnemen van 1 kanaal.
- nauwelijks bruikbaar bij het doorzoeken van een frequentieband

2.0 UBC 3500 XLT met BuTel ARC3500PRO


De UBC3500XLT is een scanner die volledig vanaf  een PC kan worden bediend. De scanner hoeft in dat geval niet meer aangeraakt te worden, de bediening gebeurt helemaal met de muis. BuTel maakt deze bediensoftware voor de 3500 XLT en de hoogste versie daarvan heeft ook een opname-optie. Deze optie werkt wat anders dan ScanRec, maar heeft aanmerkelijk meer mogelijkheden: het is nu mogelijk een grote hoeveelheid kanalen te scannen of een aantal zoekbanden af te zoeken - ARC slaat alle ontvangen uitzendingen (doorgangen) apart, en onder een andere naam, op, en kan deze desgewenst per uur in een apart mapje plaatsen. Na afloop van de opneem sessie sorteer je de .wav filetjes op frequentie en selecteer je de filetjes, bijvoorbeeld van de frequentie(s) die je wilt horen, en speelt ze af een in audioplayer.

Het is dus in principe mogelijk om duizenden frequenties te programmeren en die te scannen, maar hier ligt wel een addertje onder het gras: al scant de 3500XLT razendsnel, er is toch een seconde of 7 - 10 nodig om 1000 frequenties rond te scannen en daardoor val je regelmatig half in een mededeling die is opgenomen. Wil je zoveel mogelijk spraak opnemen om een bepaalde gebruiker te identificeren, dan kun je bij het opnemen in stappen te werk gaan: scan in opnamesessie 1 alle frequenties, bepaal vervolgens aan de hand van de opnames welke frequenties echt interessant zijn, en kopieer deze naar een nieuw systeem of groep en doe vervolgens een tweede opnamesessie met alleen dit systeem of deze groep.

Omdat voor de besturing van de scanner een extra (in mijn geval USB) kabel nodig is, wordt een aardige warboel aan kabeltjes nodig:


De voor- en nadelen:
+ in principe de mogelijkheid om duizenden frequenties te scannen en de resultaten met frequentie, tq en tijd terug te luisteren;
- niet gratis, al is het in mijn ogen zonder software sowieso niet mogelijk uit de 3500xlt te halen wat erin zit;
- werkt alleen met een voor de scanner specifiek kabeltje

2.1 Laptop en UBC3500XLT - zonder rondslingerende kabels

Omdat de hoeveelheid kabels voor besturen en opnemen wat groot verzon ik een wat nettere en compactere oplossing, namelijk zoveel mogelijk weggewerkt in een kastje. Onderin het kastje de voedingen van laptop en scanner, en wat opgerolde kabels:

Hier met de scanner op zijn plaats, deze hangt met een schroef in het gat voor de riemclip aan de basisplaat:


De gaten in de basisplaat corresponderen met de ventilatoren in de bodem van de laptop. De onderafdekking van het onderste vak kan erin geschoven worden, het gat in dit plaatje is ervoor om de scanner aan of uit te kunnen zetten:


Bovenin dit kastje staat de laptop en op de onderste foto is het zaakje helemaal in positie. Er ontbreekt nog een deksel boven de laptop en eigenlijk ook nog een handvat.